Hakkında

Sayfa

Cocos2d-X MIT lisansı altında open source olarak geliştirilen 2D, cross platform bir oyun motorudur. Bu çatı altında C++, Lua yada JS dilleri ile oyun ve interaktif uygulamalar geliştirebilirsiniz. Geliştirdiğiniz projeleri desktop(Mac,Windows), web(HTML5) ve  mobil(Android,IOS,WP) platformlarına yayınlayabilirsiniz.

Bu sitenin amacı sözkonusu oyun kütüphanesi için oldukça az olan türkçe kaynak sıkıntısını ortadan kaldırmak, türkçe bir komunite kurabilmektir.

COCOS2D-X Tarihçesi

2008 Şubat ayında Arjantin Los Cocos kasabasında Ricardo Quesada adlı oyun geliştiricisi tarafından, geliştirici diğer arkadaşıyla beraber hayata geçirilmiştir. İlk olarak bulundukları kasaba olan “Los Cocos” ismini vermişler ve sonradan 0.1 sürümünde Cocos2D olarak ismini değiştirmişlerdir.

Ricardo Quesada ağırlıklı olarak apple ve ios platformlarına yönelik çalışmalar yaptı. Birçok kullanıcıyı çekebilmeyi başardı. Açık kaynaklı olması, adaptasyonu ve kütüphanenin basitliği çok önemli bir faktördü.

2010 yılında Çinli bir geliştirici olan Zhe Wang Cocos2D tabanlı Cocos2D-x adında cross platform bir framework ortaya çıkardı. Bu framework’ün en önemli ideali birden fazla platforma hızlıca proje geliştirebilmekti.

2013 yılında Ricardo Quesada Cocos2d geliştirmelerini bırakıp Zhe Wang’ın Cocos2d-x ekibine katıldı. Şuan 5 ayrı platformu muhafaza eden framework en çok tercih edilen oyun framework’lerinden biri haline gelmiştir.

  • Cocos2d-x’in HTML5 tarafının sponsoru Chukong Technology Inc. isimli firmadır. Aynı zamanda Cocos Studio isimli programın geliştirmelerini bu firma yapar.
  • Cocos2d-x SpriteBuilder açık kaynak topluluğu tarafından desteklenir. Projenin kurucusu Lars Birkemose tarafından ticari anlamda destekte bulunur. (SpriteBuilder Objective-C tabanlı Cocos2d framework’ü kullanır.Özelliği Objective-C ile yazılan projeyi android platformuna derleyebilmesidir. Aynı zamanda çeşitli görsel araçlara sahip bir yazılımdır.)
  • Cocos2d-HTML5 projesi Cocos2d-x ekibi tarafından geliştirilmektedir.

Siz de bir yorum bırakarak bize destek olabilirsiniz. Facebook ile giriş yaptığınız takdirde yorumunuz facebook takipçilerimiz tarafından görülecektir.